Vikten av att kunna läsa

Runt om i världen finns det många analfabeter, det vill säga folk som inte kan läsa. I fattigare länder är det dyrt att gå i skola, eller så behöver hela familjen arbeta för att överleva. Men även där så satsar många organisationer på att hjälpa folk med läsningen. De ger av sig själva och sina resurser för att lära framför allt barnen, just för att det är så viktigt att kunna läsa.

Nu är det inte riktigt samma situation i Sverige. Alla har rätt till skolgång, det är till och med obligatoriskt. Fortfarande finns det ett relativt stort antal analfabeter. Många av dem är kvinnor från andra länder. Men även ganska mång män sliter med något som räknas som en grundläggande rättighet. Staten gör vad den kan för att ändra på de här sifforna. För om du kan läsa är allting så mycket enklare.

Få ett bra jobb

Alla jobb är hederliga och det viktiga är att du tjänar pengar. Men om du har en utbildning så är det lättare att få ett riktigt bra jobb, där du kan försörja din familj och ändå ha pengar över. Det gäller att hålla fast vid en sådan anställning, vilket inte alltid är det enklast. I dessa tider när världen förändras från en dag till en annan krävs det ibland försäkringar för att du ska hålla dig flytande. Det är viktigt att försäkra inkomsten rätt.

Det blir som en god cirkel. Du lär dig läsa och kan gå i skolan. Det leder till ett bra jobb. När du tecknar en försäkring för att behålla inkomsten måste du förstå allt det finstilta. Ytterligare ett exempel som visar hur viktigt det är att kunna läsa. Inkomstförsäkring hett ämne på kongress. Alla behöver ett jobb, och de allra flesta gör väl i att försäkra sin inkomst.

Läsa böcker för ditt eget nöje

Nu är det inte bara för att kunna jobba som läsning är ett viktigt ämne. Det handlar också om din fritid, sådant du gör bara för att du tycker om det. Att läsa böcker är ett mycket bra alternativ till att se på filmer, även dagens ungdomar trivs med att läsa. De två sakerna kan inte alltid jämföras för det handlar om helt olika sätt att ha det roligt på.

Samtidigt så måste du naturligtvis se över ditt liv och hur det är organiserat. Du kan inte bara börja låna eller köpa böcker och glömma bort allt annat. Jobb, inkomst, skola, läkarbesök, försäkringar, bilkörning och mycket annat är alla en del av din vardag. Det mesta har dock läsning som grund för att de ska fungera. Du bör se vilka försäkringar som ingår i dina avtal i god tid.

Fler som lär sig läsa

Det är bra med alla initiativ för att lära folk att läsa. Ibland är det kulturen som sätter käppar i hjulet. Även om det inte är alla som är lika extrema som talibanerna så är kvinnor en utsatt grupp i många länder. De gifts bort tidigt och förväntas ta hand om hem och barn. Inget fel med det men tyvärr måste de ofta avsluta sin skolgång allt för tidigt.

Förhoppningsvis kommer fler att dra nytta av de möjligheter som finns i Sverige att lära sig språket och gå vidare med skolan. Till att börja med det grundläggande, som att läsa och skriva. Redan där öppnar sig en helt ny värld för dig, med alla de miljontals böcker som är skrivna fram till nu. Plus allt annat du kan göra när du vet vad som står skrivet.