Alla ska ha tillgång till böcker

Att läsa är viktigt. Inte bara för att du ska lära dig saker. Det är klart att skolgången är svår att klara av om du inte kan läsa. Men böcker är också bra för andra saker. Bland annat kan du lära känna olika kulturer och platser, utan att ta ett flygplan. Du kan få reda på hur folk levde förr i tiden och vilket inflytande historien haft på det moderna samhället.

Men du kan också läsa böcker för att slappna av. Du måste inte alltid lära dig något, det är bra att läsa bara för ditt eget nöje. Romaner, science fiction, dokumentärer, fantasy, det finns så många olika sorters genre att det aldrig tar slut. Alla kan hitta något de tycker om, och kanske ha en liten lista med favoritförfattare. Det är en mänsklig rättighet att kunna läsa böcker.

Vilken sorts böcker är bäst?

En del bara tar första bästa bok, medan andra är noga med att läsa recensionerna först. Tycker du om en bok av en viss författare kanske du gärna vill läsa de andra hen skrivit. Eller så väljer du en bok för att en kompis rekommenderat den. Förhoppningsvis har de inte berättat för mycket, så du själv kan njuta av den. Förutom vilken bok du ska skaffa måste du även välja format på boken. Inte tjock eller tunn, utan pappersvarianten eller en ljudbok.

Det är inte alla som tycker om ljudböcker. De anser inte att det är det samma som att läsa. Men att ha olika uppfattningar är en krydda här i livet. För många är ljudböcker det bästa som hänt dem. De kan läsa var som helst, bara de har ett par hörlurar. Plus alla de som har dålig syn eller svårigheter med dyslexi. Ljudböcker är som att öppna en helt ny värld för dem. Aftonbladet tar upp debatten om böcker och ljudböcker.

Stort urval av ljudböcker

Det finns flera företag som erbjuder prenumeration på ljudböcker. Du betalar en viss summa varje månad och kan sedan läsa mer eller mindre så mycket du vill. Annars kan du betala per bok, det är ett annat alternativ. Se vem som erbjuder dig det du verkligen behöver själv. Om du läser många böcker varje månad har du inte samma behov som de som bara läser på sin semester.

Biblioteken ligger efter med ljudböcker. Annars är det också ett bra, och gratis sätt att få ljudböcker. Men de satsar fortfarande mer på böcker gjorda av papper, den traditionella varianten för att läsa. Naturligtvis har det att göra med deras instruktioner och budget som de får från staten.

Utvidga dina vyer

Att läsa kan ge dig så mycket. Förutom den information du tar in är det bra träning för hjärnan. Genom att fortsätta läsa har många lyckats hålla tillbaka sitt åldrande, i alla fall till en viss grad. Det stimulerar dig på både fysiska och mentala sätt, viket är varför det finns flera kampanjer för att främja läsandet bland alla åldrar. Ljudböcker eller papper, det är upp till dig. Det viktiga är att du fortsätter läsa så mycket som möjligt.