Numera behöver du inte bli antagen av ett bokförlag för att få din bok utgiven. De stora traditionella förlagen får mängder med manus varje år, men bara en liten procent av dessa blir antagna. Alla manus som förlagen får in kan inte vara så dåliga att ingen vill läsa dem? Nej, så är det verkligen inte och du som vill att din bok ska läsas, kan ge ut den på egen hand. I Sverige blev egenutgivning populärt för ungefär tio år sedan, medan USA har haft egenutgivning betydligt längre.
Vad menas med egenutgivning?
Om du blivit refuserad av ett traditionellt förlag, behöver du inte ge upp din dröm om att bli författare. Du kan helt enkelt ge ut din bok själv, då är det du som får sköta allt, se till att manuset är i läsbart skick, låta boken tryckas upp, först i ett provtryck så du kan se om något behöver justeras och sedan låta tryckeriet trycka upp den slutgiltiga utgåvan. De allra flesta tryckerier har samarbete med de nätbokhandlare som finns och när boken är färdig, går den att beställa där. Tryckeriet trycker då upp böcker utifrån beställningar och du behöver inte ha ett stort lager hemma. Däremot är det bra om du har ett litet lager böcker hemma som du kan signera och sälja.
Du får själv marknadsföra din bok, något som är lätt och smidigt i och med de sociala medier som finns i dag. Berätta om dig och din bok på Facebook eller Instagram. Gör gärna en hemsida där du uppdaterar ditt skrivande. Det är även vanligt med bokbloggare som tar emot ett recensionsexemplar och skriver om boken på sin egen blogg, Facebook eller Instagram. På så sätt marknadsförs boken och når fler läsare.
Eget förlag
Det bästa sättet att ge ut på eget förlag är att starta ett företag. Det kan vara en enskild firma och det är inga konstigheter att registrera en sådan. Du kontaktar Skatteverket gratis för att få F-skattsedel, får ett organisationsnummer och momsregistrerar företaget. Momsregistrering är bra att ha för att få dra av moms när du köper en tjänst. Registrera gärna också firman hos Bolagsverket, det är inte obligatoriskt, men bra om någon annan försöker registrera en firma i samma namn som ditt. På Bolagsverket kan du även se om det företagsnamn du vill ha är ledigt. Vill du inte ha ett företag finns det inga hinder om du vill ge ut din bok som privatperson.
Köpa olika tjänster
Det är inte så enkelt att bara skriva ner en text och låta den tryckas upp till en bok, det finns även mycket annat att tänka på som till exempel tjänster du måste köpa. Om du inte har kunskaper i formgivning av ett bokomslag, är det är bättre att köpa den tjänsten av någon som arbetar med det. Då kan du tillsammans med den du anlitar få ett snyggt omslag som säljer. En lektörsläsning är också bra att köpa. En lektör är en litteraturkännare som läser ditt manus, justerar ingenting, men skriver ett så kallat lektörsutlåtande. På dessa sidor berättar han/hon vad som är bra skrivet och vad du bör förbättra för att manuset ska hålla som en bok. När du känner dig färdig med manuset är det bra om du anlitar en korrekturläsare som justerar stavfel och grammatiska fel.