Så här fungerar ett bokförlag

Kan hända att du precis som många andra suttit och filat på ett bokmanus, och nu känner du att det känns färdigt. Då är nästa steg att du vänder dig till ett bokförlag, för att hoppas bli utgiven. Beroende på vad ditt manus handlar om: deckare, biografi, chick-lit, feelgood, en faktabok med mera, bör du först googla på nätet efter ett bokförlag som ger ut den genrer du har skrivit. Vissa förlag ger ut så gott som alla genrer, medan andra förlag är smalare och ger endast ut ett par olika genrer.

Skicka in ditt manus

När du hittat ett passande förlag skriver du ett kort följebrev om bokens handling och bara lite om dig själv, det är boken (manuset) som förlaget i första hand är intresserad av, inte dig. Blir de intresserade av att ge ut boken, ja, då kommer fokus att även ligga på dig som person. Det är inte alldeles lätt att bli utgiven som debutant hos de större traditionella förlagen. De brukar få in omkring 3 000 manus av debutanter varje år och endast cirka en procent blir utgivna. Detta eftersom bokförlagen tjänar mest på de författare som redan gett ut böcker på förlaget i många år. Manuset kan skickas som utskriva sidor med post, eller på datorn som en bifogad fil. Räkna med att du får vänta på svar i flera månader och att det bara kommer ett brev där förlaget tackar nej. Många tror att de ska få en utförlig text om vad som kan förbättras i handlingen, men så är sällan fallet.

Om du får ett förlagskontrakt

Kanske är du en av de lyckliga som får ett samtal från förlagets förläggare, som säger att de är intresserad av att ge ut din bok och vill att du ska komma och skriva på ett förlagskontrakt. Du lär hoppa högt av lycka, vem skulle inte göra det? Du kommer först att få träffa bokförlagets förläggare och en redaktör som berättar hur projektet går till. Redaktören ska hjälpa dig med manuset, justera meningsbyggnadsfel och ändra annat i texten så att boken inte innehåller skriftliga fel. Ibland kan en redaktör ändra en hel del, och även de mest kända författarna minns hur jobbigt det kändes första gången när redaktören varit och justerat i texten. Till sist har de lärt sig att utan han/hennes jobb hade inte manuset blivit så bra det blev.

Bokförlagets funktion

Bokförlaget är en slags mellanhand mellan dig som författare, tryckeriet och bokhandel, och dessa tillsammans är då bokbranschen. Bokförlaget ansvarar och finansierar för redigering, formgivning, korrekturläsning och tryckning av boken. När boken är färdigtryckt bör den och författaren marknadsföras, och det första som sker brukar vara en releasefest för författaren, där förlaget bjuder in andra författare från samma förlag, kulturjournalister och författaren bjuder även in sina vänner. Där får författaren berätta om sin bok och hur den blev till, svara på frågor och sälja signerade exemplar av boken. Denna releasefest kan vara på en restaurang eller en bokhandel där författaren bor. Nu när sociala medier finns, kan författaren och även förlaget göra pr för den nyutkomna boken på den vägen. Det finns de som får recensionsexemplar från förlagen och lägger upp recensioner om boken på exempelvis Facebook, Instagram, andra bokrecensionssidor eller på bokbloggar.