Nya rön om fett och lukt

Dagens samhälle alstrar bra mycket avfall. Mycket av det som folk kastar bort måste gå igenom en process innan de kan bli riktiga sopor. Tänk bara på allt fett som ett storkök går igenom, och som lätt kan stoppa upp alla rör. Eller emballage, både papper och plast, som verkar finnas på så gott som allt nu för tiden. Det krävs verkligen rejäla tilltag för att inte förstöra naturen helt och hållet.

Källsortering är naturligtvis ett sätt att undvika problem. Det är miljövänligt och lätt för alla att göra. Men sedan finns det smarta personer som hittat mer naturliga sätt att hantera vissa avfall. Tänk bara på de bostadsrättsföreningar som har en egen kompost, eller förskolorna som använder bakterier till att äta upp fettansamlingen.

Fukt och lukt under kontroll

Nu är det inte bara avfall som påverkar närmiljön. Det finns andra saker som du alltid bör ha under kontroll, för att värna om både din egen hälsa och de byggnader du har ansvar för. Fukt är en sådan sak. Om du har sprickor eller läckage någonstans kan det ställa till med stora skador. Eller så kan det vara annat som gör att dålig lukt kommer upp. De är experter på luktsanering.

För om du inte kan förebygga är det viktigt att sanera och få ordning på det hela så fort som möjligt. Speciellt om det handlar om fukt, eftersom det lätt kan bildas mögel på fuktiga ställen. Det kan också saneras, men är alltid bättre att förebygga. Din hälsa är det viktigaste framför allt. Avfuktningsteknik ger dig ett sundare hem.

Teknik i ständig utveckling

Rutinerna runt avfallshantering är väl uttänkta och fungerar riktigt bra. Men det finns alltid utrymme för förbättring. Bland annat försöker myndigheterna att minska utsläppet av bilavgaser. Det innebär att ju färre transporter som behövs, desto bättre. Det är här som bakterierna kommer in i bilden. Inte lika viktigt med luktsanering när du satsar på bra bakterier.

Det är nämligen fråga om bra bakterier som äter fett. De stormtrivs när de hamnar i avfallet från ett storkök, till exempel. Här har de ju redan anordningar för att separera fettet från andra sopor. Men med de särskilda bakterierna behöver inte tanken tömmas lika ofta. Färre transporter och föroreningar med andra ord.

Värna om barnen

Tanken bakom miljöhantering är inte bara att förbättra världen just nu. Det är också ett sätt att lämna ett arv till barn och barn, de kommande generationerna med andra ord. De ska leva på den jord som dagens samhälle lämnar efter sig. Men ibland är det redan nu läge för kraftiga åtgärder. Viktigt att komma till rätta med fukt i skolorna.

Det här har varit ett problem på flera ställen runt omkring i landet. Många skolor lider av fuktskador, och ibland ännu värre. När mögel kommer in i ventilationssystemet har resultatet varit allergier och luftrörsinfektioner. Speciellt utsatta är små barn, vars lungor inte är tillräckligt utvecklade ännu.

Hålla fukten på avstånd

När det luktar illa är det ofta ett tecken på att något inte är som det bör. En luktsanering kan komma till rätta med situationen. Samtidigt bör du anlita någon för att regelbundet kontrollera och uppdatera allt som har med en byggnad att göra. Fukt, lukt och annat otrevligt är bäst att hålla så långt borta från människor som möjligt. Framför allt små barn som är extra känsliga.

Skulle det värsta hända går det alltid att sanera. Det kan ta lite tid om angreppet fått härja i fred ett tag. Men även de riktigt hemska angreppen går att bota, så att säga. Det viktiga är att experterna kopplas in så tidigt som möjligt.