Läs med rätt belysning

Om du älskar att läsa är det mycket viktigt att du väljer rätt läsbelysning. Det är ansträngande för ögonen att koncentrera sig på text och även om det inte kan göra att ögonen eller synen blir sämre på lång sikt, så kan dålig belysning göra att du får svårt att koncentrera dig och få huvudvärk. Att välja rätt läslampa gör att du kan läsa på ett mer bekvämt sätt och att du lättare kan ta till dig den information du läser.

Det finns många olika typer av läslampor och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst. Lampan kan ha ett koncentrerat ljus, ge ett ljus ovanifrån eller ha ett mer naturligt ljusutsläpp.

Ljusstyrka och åldern

Ögonen tenderar att bli sämre med åldern och därför kan du behöva högre ljusstyrka om du är äldre. I regel höjs det ljus som ögonen behöver för att läsa med 1 procent om året. När du är 10 år gammal kan du läsa i 40 watt eller nästan inget ljus alls. Men när du är 60 år gammal kommer du behöva ungefär 100 watt. Är ni många i familjen i olika åldrar kan det därför vara en bra idé att ha en läslampa med dimbart ljus. Det gör att alla kan läsa med den ljusstyrka som de känner sig mest bekväma med.

Distribuering av ljuset i rummet

När du ska läsa är det viktigt att ha koncentrerat ljus som är riktat direkt mot boken. Det kan vara i form av en golvlampa eller en bordslampa. Men det är viktigt att inte ha det helt mörkt i resten av rummet, för då vidgas pupillerna när du slutar läsa under ett ögonblick och ser ut över rummet. Skiftningen kan göra att dina ögon blir fort trötta. Det är en av anledningarna till att många blir trötta när de läser i sängen på natten.

Satsa därför på att ha flera olika ljuskällor i rummet som sprider ljuset på ett behagligt sätt. Ett tips är att ha lite fina fönsterlampor som du kan hitta hos Ljusbutik på: https://www.ljusbutik.se/sv/articles/3/fonsterbelysning. Mörka fönster kan göra att hela rummet ser kallt ut, så det är i allmänhet en bra idé att investera i fönsterlampor.

Belysningens temperatur och reflektioner

Det är också viktigt att belysningen inte bländar dig när du läser och det kan den göra om den reflekteras i ytor som till exempel speglar, tavlor eller tv:n. Det kan vara uttröttande för ögonen att behöva koncentrera sig på boken om de bländas samtidigt. Det kan även vara jobbigt för gamla människor med starr eller näthinneproblem. Om en lampa är för ljus så kan du använda en lampskärm eller investera i en varmare glödlampa. Kall belysning är mer ansträngande för ögonen och kan även vara mer bländande.

Allra viktigast är att känna efter hur dina ögon känner sig efter att du har läst vid en lampa. Om du känner att ögonen är trötta, svider, har ont över ögonbrynen eller får huvudvärk kan det vara läge att byta läslampa. Var även uppmärksam på om du måste kisa med ögonen, för då kan du behöva en starkare läslampa.