Vad är ett hybridförlag?

Allt fler hybridförlag har under den senaste tiden etablerat sig i förlagsbranschen. Dessa förlag kan liknas vid ett mellanting mellan traditionella förlag och egenutgivning. Men det finns en del skillnader, som inte alltid är helt enkelt för författare att få grepp om. I den här korta artikeln har vi sammanfattat allt du behöver veta om hybridförlag.

Det här behöver du veta om hybridförlag

Hybridförlag har en annan affärsmodell än vanliga, traditionella bokförlag och kan ses som ett mellanting mellan förlag och bokutgivningsföretag. I största grad erbjuder de samma tjänster som bokförlag till författare. Men istället för att förlaget finansierar alla kostnader rörande bokutgivningen, gör författaren den största finansiella investeringen i utgivningen. I gengäld får författaren antingen hela eller en större del av vinsten. Istället får hybridförlaget får sina intäkter ifrån både bokförsäljningen, publiceringstjänster och andra tjänster.

Hybridförlagen vill oftast inte bara ge ut böcker utan de har en urvalsprocess och ett starkt incitament att både sälja och marknadsföra böcker. I vissa fall kan även dessa förlag vilja ha ensamrätt till verket under en tidsbestämd period.

Skillnaden mellan hybridförlag, traditionella förlag och egenutgivning

Det finns en skala från traditionellt förlag till egenutgivning. I den skalan kan du tänka dig att hybridförlagens affärsmodell hamnar i mitten.

Till skillnad mot en ren egenutgivning är det inte du som har ditt eget förlag och anlitar diverse underleverantörer eller gör momenten själv. Istället är det hybridförlag som är förlaget som är bokutgivaren. De erbjuder fler tjänster än de underleverantörer som används vid egenutgivning, då dessa är oftast inriktade mer på tryck och distribution än kvalitetssäkring.

Jämfört med traditionella förlag betalar inte hybridförlaget författaren för rättigheterna att ge ut verket i bokform. Dessutom finansierar de inte marknadsföringen och hela utgivning. Istället är det författaren som tar den största finansiella kostnaden. I gengäld får författaren en större del av vinsten än vad hen hade mottagit från ett traditionellt förlag.

I följande lista finner du en sammanfattning utav några av de främsta skillnaderna:

  • Hybridförlag erbjuder mer tjänster än traditionella underleverantörer som används vid egenutgivning.
  • Jämfört med traditionella förlag står författaren för den största finansiella investeringen.
  • Författare får en större del av förtjänsten jämfört ett traditionellt förlag.

4 Vanliga frågor om hybridförlag

Har du några frågor om hybridförlag? Vi har listat några utav de vanligaste frågorna nedanför.

1. Vem är det som finansierar självaste utgivningen?
Vid användning utav ett hybridförlag är det författaren som finansierar antingen hela eller delar av utgivningen.

2. Är det någon som tar ett utgivningsbeslut?
Hybridförlagen brukar ha en urvalsprocess där de nekar manus som inte håller kommersiellt och kvalitetsmässigt eftersom de har ett incitament att både sälja och marknadsföra böcker.

3. Sköter hybridförlagen marknadsföringen och införsäljningen?
De hjälper författaren med både marknadsföring och PR, dock i varierande grad. Bland annat tar vissa förlag fram annonsering och gör kataloger för sina titlar. Oftast brukar de erbjuda möjligheter till marknadsföring som författaren bekostar själv.

När det kommer till införsäljning har många av dem samarbete med kända bokhandlare, såsom Akademibokhandeln och Ugglan. Vid nätbokhandel är det beroende om förlaget vill driva försäljningen.

4. Hur är intäktsfördelningen i ett hybridförlag?
Intäktsfördelningen kan naturligtvis variera mellan hybridförlag. Men en praxis är att författaren får ta en större del av vinsten. Vanligtvis ger bokförlaget författaren 70-80 % av försäljningsintäkterna.